Om Helt Grønn


Jeg er Line Evensen, født en høstdag i 1967 på Raufoss i Vestre Toten. Jeg etablerte Helt Grønn i 1999. Har siden vært gründer.

Jeg er selvlært på de fleste områder, er uten vekttall, ligger lavt på skattelistene  og har visstnok lav samfunnsverdi.
Etter dagens norske uttalte forventninger er jeg atpåtil pr. definisjon ressurssvak.


I aviser kommer jeg stadig over begrepet ressurssterke foreldre. Har noe gått litt skeivt står det gjerne beskrevet som "på tross av ressurssterke foreldre"/"utdannede foreldre".
Etter flere forsøk på tolkninger av begrepene kan jeg ikke se annet resultat enn at graden av ressurssterk, eller motsatt,  rangeres etter vekttall og plassering på skattelistene.
Ressurser som
visdom- en personlig egenskap, livserfaring, medmenneskelighet, kreativitet og evnen til å skape, refleksjon, fleksibilitet samt klokskap -som gir innsikt i hvordan å handle til det beste for seg selv og for samfunnet, er vanskeligere å oppdage under kriteriene.

Uvitende har jeg  fortsatt å skape et høyst kreativt, godt og tilfredsstillende liv. Samt min egen  frie, spennende og lærerike arbeidsplass i snart 20 år.
Jeg har født 3 skjønne gutter, Emil (1989), Oliam Cornelius (2004) og Agaton Sofus (2007). De to yngste ble født hjemme, Oliam ute under morelltreet i hagen  en strålende sommerdag.
Oliam har ikke gått i barnehage. Agaton har hatt hjemmeundervisning.

 

Litt mer..

Spekteret over det jeg gjør er vidt, jeg trives som gründer, elsker å skape og utvikle bærekraftige konsepter. Men også å finne balanse og ro i arbeidet og i livet generelt.
Noe av det mest inspirerende jeg kan jobbe med er rom-opplevelser, enten det er interiør, hage eller indre rom. Jeg søker å å skape små oaser som bringer fred, ro, harmoni og balanse. Dette åpner for livsglede og livskraft, og evne til å skape, eller ro til å bare være. Vi lever i en hverdag der vi ofte blir utsatt for mye stress. Som en motsats til dette betyr det mye å kunne tilby mennesker, både store og kanskje minst like viktig barna, omgivelser der man kan finne nettopp fred, ro, harmoni, balanse, sanseopplevelser, et sted å hvile, glede eller inspirasjon.

Jeg forsøker å være miljøbevisst og er bl.a opptatt av gjenbruk, noe som er sentralt i det meste av det jeg skaper. Jeg liker å skape noe nytt eller uventet, kombinere materialer og stiler gjennom blanding av stilepoker, og slik skape sjel, personlighet og gjerne humor i uttrykkene.

Skole/erfaring
Jeg har videregående utdannelse innen tegning/form/farge/søm, utstillingsformgiving/dekoratør samt mac design fra MI, men er for det meste selvlært.
Etter noen år på skole begynte jeg som 18 åring i jobb som medarbeider i et kontorservicefirma, der jeg arbeidet med salg, montering, ekspedering, fakturering mm. Etter ett år hadde jeg spart opp en god sum og kjøpte bil, pakket staffeli, fotoapparat og tegnesaker og reiste alene nordover på ubestemt tid med kniv inder hodeputen og en signalrød bibel i bakruten.
Etter å ha opplevd Nordland og Troms på kryss og tvers, stoppet jeg opp i Tromsø i et par år. Der arbeidet jeg som reingjeter og fikk opplæring innen samisk håndtverk. Jeg fikk også jobb som forskningstekniker på elektronmikroskopisk laboratorie på sykehuset i Tromsø hvor jeg dyrket celler til kreftforskning.

Jeg ble mor til Emil og etter ett års arbeid og ett år på forkurs for ingeniørskolen flyttet vi til Oslo hvor det ble to års utannelse som utstillingsformgivier/dekoratør/stylist. Deretter jobbet jeg noen år som hjelpelærer og lærervikar i grunnskolen for å følge Emils skoledag og ferier, og vi kunne på den måten bruke tid sammen istedet for sen jobb/SFO.
Jeg gikk i lære hos keramiker Eva Vold, og en liten periode hos tekstilkunstner Anne LIne Iversen.

I 1999 etablerte jeg firmaet Helt Grønn, og jobbet som freelance dekoratør/stylist hos Tannum Tekstil i Oslo, samtidig som jeg satte igang med klesdesign. Jeg er selvlært klesdesigner. Jeg deltok på motemesser i Oslo og København, og firmaet vokste raskt. Etter kort tid hadde jeg produksjon i Litauen og leverte til 20 butikker over hele landet.

I 2004 kjøpte jeg Fredbo og grunnla et ans sammen med min partner, og i en årrekke holdt vi kurs og utdannelser.
Oliam Cornelius ble født i 2004 og Agaton Sofus i 2007. Jeg begynte da å ta oppdrag som interiørdesigner, og jobber i dag med interiørdesign, hagedesign, småproduktdesign, og klesdesign. I tillegg forhandler jeg en rekke interiørprodukter fra hele verden, og jeg designer bl.a badekar som hogges ut av en steinblokk og produseres i Kina.
Jeg har siden 2004 restaurert huset og bygget opp hagen på Fredbo med økologisk kjøkkenhage, orangeri bygget av gjenbruksmaterialer, en helt ny hage mot vest og en karpedam i hjertet av hagen. Det meste er forøvrig utført på tilnærmet null-budsjett.

I 2014 ble jeg eneeier av Fredbo, og har de siste årene etablert Fredbo som en liten kulturarena på Nesodden, med huskonserter, teater, kurs og foredrag, selskapslokale, utleie til bryllup, B&B, utleie av hybler mm.
Jeg bor og arbeider i den historiske sveitservillaen fra 1882. Her ble Kristiania Iscompagni driftet fra i ca 40 år.
Eiendommen grenser mot nesoddmarka i øst, og har utsikt til et tjern foran huset  mot vest hvor vi bader eller går på skøyter om vinteren. Vi har utsikt over oslofjorden som ligger bare et steinkast unna og med Oslo i rimelig nærhet.

Se reportasjer i aviser og magasiner her.


Facebook: Helt Grønn på Fredbo