SPISELIG


UTSALG PÅ FREDBO

På Fredbo selges bl.a økologiske jordbærplanter, økologiske vaktelegg, økologiske lammeskinn fra villsau, hvite kuskinn, noe klær samt interiørprodukter på bestilling.
Fredbos utsalg er åpent under arrangementer,  ved åpen sesongcafé og ellers etter avtale.
Ta gjerne kontakt om du ønsker å komme innom på Fredbo for en handel.

 

Økologiske jordbærplanter

Økologiske jordbærplanter fra Fredbo selges vår og sommersesong!
Corona - søte, store og saftige bær.

Pris:
Kr 50 pr. stk
10 stk kr 400
20 stk kr 600.

 


Hvorfor økologiske jordbær?

Helt vanlige norske, konvensjonelt dyrkede jordbær inneholder mange giftstoffer fra sprøyting, flere er dessverre systemiske. Det betyr at stoffet tas opp i plantens blader og røtter og fordeles i plantens saftstrøm. Da hjelper ikke all verdens skylling, ettersom stoffene da befinner seg i alle deler av planten, inkludert fruktkjøttet.
Du er nemlig nesten garantert å få i deg stoffer som: Gallery (isoksaben), Goltix (metamitron), Betanal SE (fenmedifam), Reglone (dikvat dibromid), Signum (pyraklostrobin, boskalid), Amistar (azoksystrobin), Fastac 50 (alfacypermetrin), Calypso SC 480 (tiakloprid), Karate Zeon (lambda-cyhalotrin), Decis Mega EW 50 (deltametrin),  Vertimec (abamektin), Milbeknock (milbemektin), Decis Mega EW 50 (deltametrin) og Karate 5 CS (lambda-cyhalotrin).
Mattilsynet mener de har god dekning for å si at det er ufarlig å få i seg begrensede menger av hvert enkelt av disse giftstoffene. 
Ikke alle er enige i det. Her kan du lese hva Ethel Forsberg, tidligere generaldirektør for den svenske Kemikalieinspektionen mener.
(Kilde: Oikos)

Cocktailen av giftstoffer som benyttes er med stor sannsynlighet farlig for oss, og etter føre var prinsippet vil vi anbefale å dyrke egne jordbær i hagen eller i en krukke på balkongen. Jordbær er svært enkelt å dyrke selv, og tips om jordbær i hagen kan du finne her.


 

 

Foto: Camilla Jensen

Økologiske vaktelegg

Økologiske vaktelegg fra Fredbo selges hele året. Yngste sønn på Fredbo, Agaton Sofus, "tar hånd om" eggene fra våre frittgående vaktler. 

Pris:
Kr 75 pr. pakke á 12 egg
God helseeffekt

Vaktelegg er de mest dietetiske egg i verden. De er ansett for å være det produkt av animalsk opprinnelse med mest balansert innhold av proteiner, vitaminer , mineraler og enzymer.
De er
fem ganger mindre enn hønseegg, men inneholder 5 ganger mer fosfor, 7 ganger mer jern, 6 ganger mer B1 vitamin og 15 ganger mer B2 vitamin.
De positive effektene er et produkt av den overlegne kvaliteten av proteinet som finnes i egget, mangel på kolesterol (det er et dietetisk egg) og den høye konsentrasjonen av vitaminer og mineraler i forhold til eggets volum.
Hele egg er svært rike på antioksidanter som spiller en rolle i forebygging av hjerte- og karsykdommer, visse typer kreft og aldersrelaterte sykdommer. Eggene er bygget opp av komplette proteiner, dvs. at de gir de essensielle aminosyrer som kreves for en god utvikling av organismen.

Eggene er rik på sporstoffer: vitaminer A, D, B12, B9, B5 og også kolin som spiller en viktig rolle i hjernens utvikling og funksjon og er viktig for barn og for embryoutvikling hos gravide kvinner.
Vaktelegg kan benyttes som  terapeutisk behandling da de har en gunstig virkning på over 30 sykdommer. Regelmessig inntak av vaktelegg vil styrke immunforsvaret.

Eggene til vaktler er mye brukt som delikatesse, men også som naturmedisin i årtusener. Eggene smaker som vanlige hønseegg, kanskje litt søtere.
Se oppskrifter og tips til tilberedning her

Vaktelegg forårsaker sjelden allergi og kan bidra til å bekjempe symptom på allergi fordi egget inneholder ovomucoid protein, som også brukes i produksjon av enkelte antiallergi medisiner.

Vaktelegget har stort innhold av lysozym, et stoff som dreper skadelige bakterier som salmonella. I tilegg er kroppstemperaturen til vaktel høyere enn hos høns, noe som bidrar til at vaktelegg er motstandsdyktig mot skadelige bakterier.

Les mer om vaktelegg her